PROMOTER: 2023. nyár eseményei

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) részvételével megvalósuló PROMOTER Interreg Europe projekt a térségi stratégiák kidolgozását támogatja a fenntartható mobilitás érdekében, zöld energia termelő-fogyasztó központokon keresztül.

A projekt nemzetközi nyitókonferenciájára 2023. június 28-29-én került sor Livornóban, Olaszországban. A PROMOTER partnerek itt röviden bemutatták kiinduló helyzetük a területi stratégiák, fenntartható mobilitás és a zöld energia termelő-fogyasztó központok vonatkozásában. A DDRIÜ két, a helyszínen jelen levő munkatársa mellett az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz Irányitó Hatóságának két kollegája is részt vett a nyitóeseményen.

  1. július-augusztusa a dél-dunántúli / magyarországi helyzet elemzéséről szólt. Itt a DDRIÜ két dokumentumot állított össze.

Az egyik az úgynevezett felkészültségi indikátorok (readiness indicators) áttekintése volt. Ennek során a termelő-fogyasztó csomópontok szempontjából újszerű, egyben döntő jelentőségű megújuló energia közösségek hazai helyzetét tekintettük át jogalkotási, intézményi / elfogadottsági, gazdaság és technológiai szempontból. Ugyanez az elemzés a működtetés szempontjait és a környezetvédelem kérdéseit is áttekintette.

A másik anyag egy un. Status Quo Jelentés volt, amely aktuális statisztikai adatok, tendenciák figyelembe vételével ismertette a Dél-dunántúli régió adottságait (energetikai és környezeti adottságok, népesség, településszerkezet), mobilitási, energetikai, valamint az utóbbi két területhez kapcsolódó infrastruktúra sajátosságait. A jelentésben helyett kapott a fontosabb stakeholderek kiemelése is, a projekt témaköre kapcsán releváns jogszabályi és pénzügyi keretek áttekintése, továbbá – ahogy az lenni szokott – egy tömör SWOT elemzés is.

Az említett stakeholderekkel – éppen a nyári szabadságolási időszak miatt – nem találkoztunk sem online, sem személyes formában. Az így elmulasztott 1. PROMOTER stakeholder találkozót 2023. szeptemberben pótoljuk majd.

A PROMOTER kommunikációja-disszeminációja vonatkozásában a DDRIÜ az előírt projekt posztert, illetve egy magyar és egy angol roll-upot is elkészített. A projektről magyar és angol nyelvű leírás olvasható a DDRIÜ saját honlapján, de azonos, sőt bővebb információk érhetők el PROMOTER hivatalos honlapján, amelynek webcíme: https://interregeurope.eu/promoter .

A PROMOTER projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megszakítás