Boosting energy efficiency in Central European cities through smart energy management

A projektről bővebben:

A BOOSTEE-CE (Az energiahatékonyság növelése a közép-európai városokban az intelligens energiagazdálkodás révén) projekt technikai megoldásokat, stratégiákat, menedzsment megközelítéseket és finanszírozási rendszereket fejlesztett és valósított meg az épületek magasabb energiahatékonyságának elérése érdekében.

Ezt transznacionális együttműködés és térinformatikai adatok, intelligens energiagazdálkodási eszközök felhasználásával, valamint az épületek energiahatékonysági megvalósításának megkönnyítése érdekében energiatakarékossági audittal révén érték el.

A végső cél a meglévő középületek energiahatékonyságának irányítása és végső soron az energiafogyasztás csökkentése.

Az energiahatékonyság kulcsfontosságú kérdés Európa – és benne Magyarország – számára, hiszen a nem-megújuló energiaforrásoktól való függőség enyhítése és a klímaváltozás elleni küzdelem már nemcsak a jövő, hanem a jelen feladata. A BOOSTEE-CE Interreg Közép-Európa projekt célja volt választ adni ezekre a kihívásokra, amihez a partnerség több megoldást is kifejlesztett a OnePlace online web platform keretein belül közintézmények és végfelhasználók számára, mely a következőket tartalmazza:

– Élő Energia Piactér: online adatbázis a különféle energiahatékonysági beruházások bemutatására, az elektromos eszközök közti eligazodás segítésére és energiahatékonysági beavatkozások végrehajtani képes minősített kivitelezők keresésére;

– 3D Energiamenedzsment Rendszer: ez egy olyan speciális térinformatikai (webGIS) rendszer, mely egy térkép és az épületek háromdimenziós modelljei alapján mutat be energetikai adatokat, energia auditok eredményeit és más, az épületre jellemzőket. A rendszer célja a különböző, nem egy adattípushoz tartozó adatbázisok egységes szerkezetben történő prezentálása és vizualizációja a OnePlace oldalon. A projektben résztvevő települések ezt a rendszert tesztelik és validálják a pilóta akciókon keretében, melyek megtekinthetők az alábbi oldalon: https://www.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=8dc7abfe4de0412fb24a99ec9ce010a7;

– Az Energiahatékony Városok modul célja a tapasztalat- és jó gyakorlatok cseréje települések, közintézmények, önkormányzatok és más  közszféra más szereplői között;

– Energihatékonysági Finanszírozás: az energiahatékonyság eléréséhez a partnerség által elkészített ütemtervek bemutatására szolgáló modul. A fentieken túlmenően a BOOSTEE-CE projekt összegyűjti és bemutatja az energiahatékonyságot szolgáló beruházások finanszírozási lehetőségeit és ezeket a résztvevő régiók, megyék esetében egy testreszabott ütemtervben foglalja össze. A modul ezen kívül a helyi önkormányzat és a közszféra más szervei számára nyújt segítséget az energiahatékonyság növelésére végrehajtott beruházásokban különféle finanszírozási módszerek bemutatásával.

A résztvevő hét országban összesen nyolc mintaprojektet hajtottunk végre az okos mérés tesztelésére középületekben, amelyekkel alacsonyabb kibocsátást és kisebb környezeti lábnyom elérhető. A beruházások által valós időben nyomon követhető az elektromos áram-, fűtés-, gáz- vagy éppen vízfogyasztás, az adatok alapján pedig javaslatot tudunk tenni az épületek energiahatékonyabb használatára, kimutatható, hogy melyek a legoptimálisabb beruházások energiahatékonyság szempontjából.

A BOOSTEE-CE projekt 7 országból 13 partner szervezet együttműködésében valósult meg 2017.06.01. és 2020.05.31. között, melyben Magyarországról a TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft.  és Tolna Város Önkormányzata vett részt.

A projekt adatai:

A projekt időtartama: 2017.06.01-2020.05.31.

A projekt összköltsége: 2 222 122,10 EUR

Finanszírozási forrás: Interreg Közép-Európa Program

Vezető partner:

Bruno Kessler Foundation (IT)

Projekt partnerek:

E-Institute (SI)

Energy Agency of the Zlín Region (CZ)

Regional Energy Agency North (HR)

Mazovia Energy Agency (PL)

TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. (HU)

Emilia – Romagna Region (IT)

Municipality of Velenje (SI)

City of Koprivnica (HR)

Municipality of Judenburg (AT)

Energy Agency Upper Styria (AT)

European Grouping of Territorial Cooperation NOVUM Limited (PL)

City Municipality of Plonsk (PL)

Elérhetőségek:

Weboldal: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/BOOSTEE-CE.html

Facebook: https://www.facebook.com/BOOSTEECE/

Megszakítás