Úton a nulla hulladék felé

PROGRESS projektünk célja az ökoszisztéma-szolgáltatások egyensúlyának biztosítása, az antropogén hatások felismerése és csökkentése, a biodiverzitás megőrzése, az ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartása a vonatkozó szakpolitikai eszközök fejlesztésén keresztül (tapasztalat-cserén és kapacitásbővítésen keresztül).
A 2022. április 25-én megrendezett online tájékoztató rendezvényünk az antropogén hatásokra helyezte a hangsúlyt, amiben egy nagy múltú és tapasztalatú hazai szervezet volt a segítségünkre;
Az eredetileg öt magyar környezetvédő szervezet által 1995-ben alapított Humusz Szövetség azért dolgozik, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak megfelelő gondolkodást.
Úton a nulla hulladék felé címmel tartotta meg előadását Merza Pétert, a Humusz Szövetség Oktatási programvezetője, aki miután bemutatta a szervezet tevékenységét (fenntartható életmód elterjesztése, lakosság szemléletformálása, oktatási tevékenység iskolákban és óvodákban és pedagógus képzés többek között), áttekintette, hogy Magyarország hulladéktermelése statisztikailag hogy néz ki. Megismertük a hulladékhierarchiát, illetve az újabb Nulla Hulladék Hierarchia fogalmát, ami a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Lineáris gazdaságunkat (nyersanyagból hulladékot állítunk elő) sürgető átalakítani – az újrahasznosító gazdasághoz a világon nincs elegendő ipari kapacitás, ezért csak a körforgásos gazdaság (erőforrások újratermelése, azok elpazarlása helyett) lehet hosszútávon fenntartható. Végül Péter bemutatta azt a 10 lépést, ami el tud vezetni minket egy nulla hulladékos életmód felé.
Az előadás nagyon hasznos, ezért is tesszük közzé honlapunkon is, hogy minél több emberhez eljusson és a szemléletformálás meg tudjon valósulni.

Megszakítás