FRIDGE KÉZIKÖNYV – összefoglaló az élelmiszeripar támogatásáról

 

A FRiDGE Interreg Európa projekt keretében elvégzett három éves aktív munkát: felméréseket, tanulmányokat, szakemberekkel folytatott konzultációkat és a projektpartnerek régióiban tett tanulmányutakat foglaljuk össze a FRIDGE kézikönyben.

A projektben vállalt egyik legfontosabb feladatunk volt a partnerek több éves együttműködése során összegyűjtött tapasztalatok és javaslatok átfogó ismertetése. Egy külön honlapot szenteltünk ennek a kézikönyvnek, hogy munkánk során megismert jó gyakorlatokat, ötleteket, törekvéseket inspiráló módon tudjuk bemutatni.

A következő oldalakon három tanulmány és két szakterületi elemzés (piacra jutás, valamint beruházások) összefoglalója segítségével árnyaljuk tovább a FRiDGE partnerrégiók élelmiszeripari helyzetét, és mutatjuk be azokat a problémákat, amikkel a projektben részt vevő régiók, valamint általában az európai élelmiszer-ágazat mindennap szembesülnek. Ezek támasztották alá azokat a javaslatokat, megoldásokat, amiket a projektpartnerek a helyi szakpolitikájuk javítása érdekében tettek.

A regionális szakpolitikák értékelésére külön tanulmány készült, a következő fejezet ennek bemutatására fókuszál. Minden projektpartner részletes elemzést készített szakpolitikájáról, a fejezetben többet megtudhat az egyes régiók társadalmi-gazdasági és környezeti tényezőiről, valamint a K+F szektorról.

Primer kutatás keretében kérdeztük meg a helyi vállakozásokat, az ún. KKV-felmérés eredményeinek összefoglalásával zárjuk a tanulmányok ismertetését. A FRiDGE projekt partnerei hat különböző európai országot képviselnek és a különböző országok/régiók vállalatai a működésük során más és más kihívásokkal néznek szembe. Ezek azonosítása kulcsfontosságú volt a projekt szempontjából, hiszen ezekre a kihívásokra próbáltunk meg választ találni munkánk során. A négy részes online felmérésben a kérdések a legfontosabb akadályokról és ösztönzőkről: a termelékenység tényezőiről, az új piacokra való belépésről, állami támogatásról és magáról a piaci innovációról szóltak, ennek eredményei a Kézikönyvben olvashatóak.

Két területet a már összegyűlt tapasztalatok birtokában jobban szemügyre vettünk: a piacra jutás és az új eszközökbe történő befektetések, a termelékenység kérdésével külön foglalkoztunk, a körülmények hatására pedig megvizsgáltuk COVID-19 világjárvány hatását ezekre a témákra, mely hosszú távon komolyan csökkentette számos vállalat nyereségét, és sok esetekben megváltoztatta az addigi gyakorlatot értékesítési csatornák, munkaszervezés és más aspektusokból.

Kézikönyvünk végén megtalálja az összes jó gyakorlatot ország és hely szerint rendezve. A jó gyakorlatok úgy kerültek kiválasztásra, hogy olyan, sikeresnek tekinthető modelleket kínáljanak, melyek más régiókban is megismételhetőek, vagyis átültethetőek a helyi élelmiszeripar fejlesztésére.

A Kézikönyv csak egy rövidített összefoglalása a FRiDGE projekt eredményeinek, a szövegben hivatkozott webhelyeken részletesebben is olvashatóak ezek a tanulmányok és elemzések.

A kézikönyvet online a www.fridgehandbook.eu oldalon érhető el, valamint .pdf formátumban pedig itt.

Kapcsolat

Kiss Balázs,
Vezető partner
Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség
kiss.balazs@tmfu.hu

Megszakítás