Fejlődő tájmenedzsment a gazdasági és környezeti fenntarthatóság érdekében

Március 31-én kerül megrendezésre a 6 Európai Uniós régiót érintő PROGRESS Interreg Europe projekt 4. Interregionális Workshopja az ökoszisztéma szolgáltatásokról Firenzében és online eseményként.

A rendezvényen olyan Jó Gyakorlatokat mutatnak be a partnerek tájmenedzsment és a területrendezési stratégiák témákörében, amelyek segítik a környezeti, társadalmi és gazdasági érdekeket összehangolni. A tájmenedzsment megközelítés azonosítása, értékelése és alkalmazása kulcsfontosságú az európai társadalmak jövőjének tervezésében.
A workshopot az ANCI Toscana szervezi, amely április 1-jén a Garfagnana régióban (Észak-Toszkána) tett látogatással egészül ki annak példaértékű agrobiodiverzitás-irányítási gyakorlatának megismerésére.

A workshop kifejezetten azoknak a döntéshozóknak szól, akik az ökoszisztéma-szolgáltatások szemléletének megismerésével minden szinten (nemzeti, regionális, helyi) javíthatják tájmenedzsment gyakorlatukat a gazdasági és környezeti fenntarthatóság érdekében. Az elmúlt 6 hónap során a projektpartnerek azonosították, majd megvitatták és elemezték a tájmenedzsment témájú Jó Gyakorlatokat az érintett szakemberekkel. „Szeretnénk jó példákkal szolgálni európai szinten a tájmenedzsment megvalósítására, a PROGRESS partnerek által beazonosított Jó Gyakorlatokon keresztül” – mondja Marina Lauri, a workshop előadója az ANCI Toscana nevében.


A PROGRESS-ben részt vevő 6 ország Jó Gyakorlatait 9 előadó fogja bemutatni 3 témapanelen: Elemzés -> Megállapodások -> Cselekvések. A példákon keresztül rálátást kapunk arra, hogy miként lehet a tájmenedzsmentet innovatív tervezési és döntéshozatali eszközként alkalmazni a gazdasági és környezeti fenntarthatóság eléréséhez, hozzájárulva az Interreg Europe szakpolitika-fejlesztési céljához. A teljes program a mellékletben található, és online is elérhető a regisztrációs oldalon.

A workshop részeként másnap (április 1.) a PROGRESS partnerek képviselői ellátogatnak Camporgianóba, a Garfagnanai Önkormányzatok Szövetsége és a Garfagnanai Élelmiszer- és Agrobiodiverzitás Közösség vezetésével. Ez a közösség egy társadalmi egyesület, amelynek célja a helyi agrobiodiverzitás javítása és népszerűsítése.

A 4. Interregionális Workshop eredményeként a PROGRESS tematikus kézikönyvet készít a project eredményeiről, az Interreg Europe Jó Gyakorlataival és egy szakpolitikai összefoglalóval, amelyek mindegyike elérhető lesz a projekt honlapján.

Megszakítás