Európai uniós jó gyakorlatként mutatták be a Székely termékeket

Az élelmiszeripari kkv-k termelékenységét elősegítő és a gépekkel kapcsolatos beruházások fellendítését célzó tevékenységeket tekintették át az Interreg FRiDGE  európai uniós projekt április 26-i online munkamegbeszélésén. Az eseményen Hargita Megye Tanácsa házigazdaként élő bejelentkezések keretében mutatta be a Hargita megyei jó gyakorlatokat, ugyanakkor a projekt nemzetközi partnerei számos hasznos információt osztottak meg az érdeklődőkkel.

A 2019-ben indult projektbe Hargita Megye Tanácsa a Tolna megyével való testvérmegyei kapcsolatának köszönhetően kapott meghívást a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség részéről, a projekt vezető partnerétől.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, úgy véli, hogy a különböző területeken megvalósuló fejlesztések akkor lehetnek eredményesek, ha ezekkel egyidőben a közösség is fejlődik.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Szerinte, ha közösen gondolkodunk és az értékesítésben is hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, akkor erőt tudunk kovácsolni az összefogásból. A tanácselnök erre az összefogásra és közösségépítésre a legalkalmasabbnak a szövetkezeteket tartja, amelyek segíteni tudják a háztáji, családi vállalkozásokat, gazdálkodókat. Ugyanakkor beszédében kiemelte annak a fontosságát, hogy a brüsszeli szabályozásokat közelebb hozzák a helyi termelőkhöz és felhasználókhoz.

Amint azt az ügynökség képviseletében Kiss Balázs, a projekt menedzsere az esemény felvezetésében ismertette, a FRiDGE projekt célja az élelmiszer szektorral kapcsolatos szakpolitikák befolyásolása. A tapasztalatok és a jó gyakorlatok cseréje hozzájárul azoknak a szakpolitikáknak a változásához, amelyek a régióinkban található élelmiszeripari kkv-k fejlődését szolgálják.

A konferencia résztvevői elsőként a szépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezetben tehettek virtuális sétát, ahol Gál Zoltán igazgató avatta be a program követőit a Székely termék védjegyet viselő sajtok készítésének folyamatába Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője kíséretében.

Ezt követően a gyergyószentmiklósi Benedek Húsüzemből kapcsolódott be élőben Kovács Zoltán igazgató, és bemutatta a hús feldolgozásának az útját a közel 250 alkalmazottat foglalkoztató üzemben.

A lövétei Silvimex pékségből Egyed József tulajdonos mutatta be a pékség tevékenységét, és ismertette az elsők között kiérdemelt Székely termék védjegyet viselő péktermékeit.

A Hargita megyei jó példákat követően a partner régiók mutatták be azokat a tapasztalataikat, amelyek hasznosak lehetnek a többi régió számára is. Bajorország (Németország), Nyugat-Makedónia (Görögország), Kelet-Flandria (Belgium), Tolna megye (Magyarország) és Dél-Pohjanmaa (Finnország) részéről mutattak be sikeres projekteket, amelyek akár teljes egészében, vagy részlegesen más térségekben is megvalósíthatóak lehetnek.

A korábbi workshopok, találkozók keretében azokat a programokat, kezdeményezéseket ismertették, amelyek segítették az élelmiszeripari kkv-kat, hogy termékeiket a helyi, országos és nemzetközi piacokon értékesítsék és népszerűsítsék.

Megszakítás