Hogyan készítsünk jó akciótervet? – Online workshop a FRiDGE projekt keretében

2021. február 18-án Action Planning Workshop címmel tartott online rendezvényt a TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. (továbbiakban: TMFÜ) az általuk vezetett FRiDGE Interreg Europe projekt keretein belül. A rendezvényre vendégelőadóként a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség munkatársát (továbbiakban: DDRIÜ) is meghívták, hogy bemutassa a Regions 4Food Interreg Europe projekt akciótervezési folyamatát.

Kiss Balázs, a TMFÜ ügyvezetője nyitotta meg az ülést egy rövid köszöntővel, valamint ismertette a megbeszélés menetét. A rendezvény első felében a Regions 4Food projekt két partnere, a magyar DDRIÜ, illetve a finn Seinajoki Alkalmazott Tudományok Egyeteme képviselői számoltak be tapasztalataikról. Elsőként Pálmai Zsolt a DDRIÜ igazgatóhelyettese tartott előadást, melyben elmondta, hogy milyen feladatokkal, kihívásokkal kerültek szembe a teljes akciótervezési folyamat alatt. Többek között beszélt a befolyásolni kívánt szakpolitikáról, a feltérképezett szükségletekről és akadályokról, illetve megemlítette a felhasznált jó gyakorlatokat valamint a peer review folyamatokat. Utána a korábban említett finn egyetem munkatársa, Soila Huhtaluhta osztotta meg tapasztalatait, melyeket a Regions 4Food akciótervezés kapcsán szereztek.

A workshop második felében Sara Banchi, az olasz Resolvo csapat munkatársa tartott ismertetőt az akcióterv megvalósításának lehetőségeiről. Elsőként magának az akciótervnek a definícióját határozta meg, majd átbeszélték a résztvevőkkel, hogy mit jelent mindez teoretikusan, illetve a gyakorlatban. Szóba került, hogy mik a Közös Titkárság (Joint Secreteriat – JS) elvárásai és mik azok a tényezők, amiket jobb elkerülni. Ezek után az akcióterv elkészítésének gyakorlati tudnivalóit elemezte:

  • milyen típusú az akcióterv,
  • milyen szakpolitikát szeretne befolyásolni,
  • mi a jelentősége a projekt szempontjából,
  • hogyan írjuk le az akciót,
  • kik a szereplők,
  • mik a teendők az időkeretben,
  • milyenek a költségek és a finanszírozási források,
  • hogyan lehet nyomon követni az akciót,
  • az akcióterv főbb jellemzői.

A rendezvény végét egy interaktív táblával zárták, melyre a résztvevők a kérdéseiket írhatták fel, majd utána részletesen megbeszélték a hozzá kapcsolódó válaszokat.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megszakítás