Az e-busz üzemeltetés technikai követelményei

A hamburgi interregionális tanulási rendezvény online került megrendezésre 2021. január 20-án az eBussed Interreg Europe projekt keretén belül. A találkozón a partnereken kívül az e-buszok gyártásában, üzemeltetésében érintett csoportok (stakeholder groups) képviselői is részt vettek.

A webináriumon a hangsúly az elektromos buszok telepítéséről szerzett tapasztalatokon volt. A rendezvényt Hamburg város képviseletében Falko Droßmann Hamburg- Mitte Város Tanácsának (Németország) főigazgatója nyitotta meg. A város rövid bemutatását követően a közönség egy turisztikai videót láthatott Hamburgról.

Első előadóként Sami Ojamo a VDL Bus & Coach (Finnország) ügyvezető igazgatója beszélt az elektromos buszbeszerzésről és ennek kihívásairól. Prezentációjában kiemelte a legfontosabb szempontokat a vállalata számára, úgy mint:

alacsony működési költségek,

hatékonyság,

magas teljesítmény,

innováció.

Forrás: https://www.vdlbuscoach.com/en

A beszerzési politikában a rendszerszemléletet hangsúlyozta ki, amely a következőket tartalmazta:

elemzés,

számítás,

megvalósítás,

tesztelés és mindennapi működés.

A program egy videóval folytatódott. A videó központi témája a Hamburg- Bergedorf e-busz telephelye és az ott dolgozó alkalmazottak e-buszokkal kapcsolatos tapasztalatai.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=jBA1nvhRBpg&feature=youtu.be&ab_channel=BezirksamtHamburg-Mitte

Másodikként Szász János, a CEA Consulting Bt. (Magyarország) e-mobilitási szakértője tartott előadást az új technológiai fejlesztésekről. A főbb célokat és törekvéseket említette, amelyek az e-buszok bevezetéséhez megfelelő ökoszisztémát határozzák meg. Más részről a kihívásokat és ezek leküzdését sorolta fel, ahol érdekességként az álhírek cáfolását is feladatként jelölte meg. Véleménye szerint jelentős kihívást jelent az a paradoxon, amelyben friss információkra van szükség ugyanakkor nagyon gyorsan változik minden és jelenlegi pandémiával is meg kell küzdjünk.

Az előadásokat követően a hamburgi házigazdák két csoportra osztották a hallgatóságot és online szekcióülésekre került sor. A két téma a kihívások és lehetséges megoldások áttekintése, valamint a regionális sajátosságok, mint az e-buszok működési és technológiai követelményeit meghatározó specifikumok voltak.

Az eseményt záró panelbeszélgetés során a korábbi előadók és Dr. Markus Dietmannsberger a Hamburger Hochbahn AG (Németország) e-busz flottájának projektmenedzsere összegezték a csoportos megbeszélés eredményeit és a felmerülő kérdésekre adtak választ.

A szakértők egyetértettek, hogy a kommunikáció kulcsfontosságú a hagyományos buszokon alapuló tömegközlekedésről az e-busz flottákra történő átállásnál. Emellett figyelembe kell venni a regionális sajátosságokat az e-buszok beszerzésénél, úgy mint például a domborzat és az éghajlat.

A projekt soron következő rendezvényét a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szervezi, amely 2021.márciusában kerül megrendezésre és a központi témája az e-buszok felhasználóinak attitűdjei és szemléletformálása lesz.

Az eBussed projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

Megszakítás