SAJTÓKÖZLEMÉNY

FRiDGE Projekt
2020.11.24.

 

Európa-szerte hasonló kihívásokkal szembesülnek a mikro- és kisvállalkozások az élelmiszeriparban: jó gyakorlatokat mutattak be a FRiDGE projekt partnersége által szervezett közös workshopon a helyi vállalatok új piacokra való bejutásának elősegítésére


A FRiDGE partnerrégióiban végzett felmérés konzisztens eredményeket mutat a mikro- és kisvállalkozások körében Európa-szerte. 120 vállalatot kértek fel arra, hogy azonosítsák a piaci innovációval és a termelékenységgel kapcsolatos legfontosabb kihívásokat, és ezzel segítsék a partnerséget abban, hogy jobban megismerjék az interregionális tudásmegosztással összefüggő igényeket.

Prof. Dr. Hans de Steur a Genti Egyetemről számolt be a kutatás során feltárt mozgatórugókról és akadályokról, ezek nagyon fontos támpontot adnak a cselekvési terveinkben (Action Plan) javasolt beavatkozási pontok meghatározásához. A finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás elősegítése és piacra jutás támogatása tűnik a KKV-k két legjelentősebb fókuszpontjának.

A partnerek rengeteget tanulhattak a tanulmány eredményeiből és a workshop során bemutatott bevált gyakorlatok rengeteg ötletet adtak arra, hogyan lehet jobb helyi kezdeményezésekkel előmozdítani a piacra jutási lehetőségeket a partner régiókban is.

Az olyan eszközök, mint a helyi élelmiszerbrandek és -védjegyek, könnyen megvalósíthatóak, és megfelelnek a helyi/megyei önkormányzatok és társulások lehetőségeinek egyaránt. A találkozó során ismertetett példák mindegyike egymástól kissé eltérő perspektívát kínál és valamelyest eltérő tevékenységeket ölel fel, éppen ezért értékes tapasztalatokat nyújtanak minden partner számára. Mivel mindennapjainkat továbbra is a COVID-19 által okozott korlátozó intézkedések árnyékolják be, a B2B és a B2C kapcsolatokat elősegítő online platformok szintén nagyon fontosak, és pótolhatják az elveszett piacokat, melyre szintén hallhattunk példákat.

A workshopot a németországi Felső-Frankföldön, a bájos Kulmbach városában tartottuk volna a terveink szerint, azonban ez sajnos meghiúsult. A FRiDGE partnersége továbbra is reméli, hogy személyes tapasztalatokat is szerezhet a régióról, de legalább virtuálisan megismerhette a bajorországi Táplálkozási Klaszter céljait és tevékenységeit.

Következő közös workshopunkat romániai partnerünk, Hargita Megye Tanácsa szervezi.

Kontakt:

Kiss Balázs, ügyvezető, TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft., balazs.kiss@tmfu.hu

További információ a KKV tanulmányról :
https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2581

További információ a jó gyakorlatokról :
https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2674

A FRiDGE projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megszakítás