1. november 3-án a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség (továbbiakban: TMFÜ) megszervezte első stakeholder meetingjét a FRiDGE Interreg Europe projekt keretein belül. A találkozó online formában került megrendezésre, melyhez a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szolgáltatta a felületet. 

A szakmai rendezvény célja az volt, hogy az érdekelt felekkel és a szakpolitikai képviselőkkel ismertessék a projektet, valamint bemutassák a már feltérképezett külföldi jó gyakorlatokat. A TMFÜ ügyvezetője, Kiss Balázs nyitotta meg a megbeszélést, majd ezek után prezentálta a projekt főbb adatait. A FRiDGE 2019. augusztus 1-jével indult és hat partner vesz részt a megvalósításban a TMFÜ vezetésével:

  • Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség – Magyarország
  • Hargita Megyei Tanács – Románia 
  • Nyugat-Macedóniai Egyetem – Görögország
  • Dél-Ostrobothnia Regionális Tanácsa – Finnország 
  • Táplálkozási Kompetencia Központ – Kern – Bajorország, Németország
  • Kelet-Flandriai Gazdasági Tanács – Belgium

A projekt elsődleges céljai között szerepel a vidék népességmegtartó képességének növelése, a versenyképesség javítása, a KKV-k technológiai fejlesztése és az innovációs törekvések támogatása, kutatás-fejlesztés ebben a szektorban, valamint a fenntartható élelmiszer-ellátás megvalósítása.  A projekt partnerei egyúttal meghatározták a támogatási rendszer kulcsszereplőit és az értékelések szempontjait. 

Kiss Balázs az előadása végén a területi sajátosságokról beszélt, és bemutatta a FRiDGE tanulmányt, ami az élelmiszeripari KKV-kat érintő kihívásokról szól. Ebben a tanulmányban részletezik a jelenlegi negatív trendeket, a gazdasági nehézségeket, az akadályozó tényezőket, illetve a legfontosabb fejlesztési lehetőségeket ezen a területen.

A rendezvény második felében Szabó Veronika, a TMFÜ vezető projekt menedzsere tartott előadást a már megismert két külföldi jó gyakorlatról. Az első projekt a Trilogy of Platforms, ami a fenntartható élelmiszerláncok kialakításáról és a helyi élelmiszeripar fejlesztéséről szól. Ennek keretében a Bajor Állami Élelmezési, Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium létrehozott három webes felületet a hálózatépítés, a piacra jutás és a közös marketing erősítése érdekében az élelmiszeripar szereplői részére.

A másik jó gyakorlat Belgiumból származik. A Food Pilot, ami egy Alkalmazott Kutató és Elemző Központ Gentben, ahol az élelmiszer-feldolgozó cégek a termékeiket és termelési folyamataikat tesztelni, optimalizálni és fejleszteni tudják.  

A rendezvényt egy konzultációval zárták, ahol igyekeztek rávilágítani a koronavírus jelentősebb gazdasági hatásaira az élelmiszeriparban. 

A FRiDGE projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megszakítás