Amit Kelet-Flandria régiójától tanulhatunk 

A FRiDGE projekt (Development of food industry SME competitiveness for better potentials in growth) az európai élelmiszer- és italipar egyik legfontosabb aspektusával foglalkozik: a KKV-k versenyképességével. Hat európai régió működik együtt a tapasztalatok cseréje, a vonatkozó operatív programok és az élelmiszerágazat fejlesztésére vonatkozó regionális politikák fejlesztése érdekében. 

A második partnertalálkozóra és az első tanulmányutakra Kelet-Flandriában (Belgium) került sor 2020. február 18-20. között. Az ülés házigazdája Kelet-Flandria Gazdasági Tanácsa volt. 

A találkozó első napján különböző projektmenedzsment kérdésekkel foglalkoztak. 

A helyi élelmiszeripar regionális elemzése alapján a partnerek bemutatták egymásnak a regionális élelmiszer-klaszterüket. Megvitatták a bevált gyakorlatok cseréjének módszertanát. Hans De Steur, a Gent Egyetem professzora bemutatta az „élelmiszeripari KKV-k kihívásai” című felmérést, amely mind a hat régióra jellemző. A következő hetekben a partnerek ez alapján összehasonlító vizsgálathoz végeznek a regionális politikákról, a területi igényekről és az élelmiszeripar tényleges helyzetéről. 

Ugyanezen a napon a partnerek meglátogatták a ‘Groot Vleeshuis’ regionális élelmiszeripari termékek promóciós központját, amely Kelet-Flandria Gazdasági Tanácsa tulajdonában áll. Itt a régió specialitásait kóstolhatják és vásárolhatják meg a fogyasztók és a turisták a Gazdasági Tanács és több mint 50 helyi élelmiszeripari KKV közötti együttműködés eredményeként. 

2020. február 19-én, szerdán került sor a tanulmányútra. Először az ILVO Élelmiszer-kísérleti programját (Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Kutatóintézet) látogatták meg a partnerek. Az Élelmiszer-kísérleti program keretében az élelmiszeripari KKV-k új termékeket készíthetnek és tesztelhetnek új gépekkel, amelyeket az ILVO biztosít és támogat, de nemcsak a gépek használatával segítenek, hanem a tanácsadástól, a fókuszcsoportoktól a professzionális ízlelésig terjedő szolgáltatásokkal is. Az Élelmiszer-kísérleti program egy félig állami, félig magánintézmény, amely együttműködik az élelmiszeripai KKV-kel és vezeti őket az ötletektől a késztermékig. 

A Distillery Van Damme-ban a partnerek megvitatták az európai címkével ellátott termékek fontosságát. A helyi élelmiszer-termelés és az idegenforgalom fejlesztésének kapcsolatát illusztrálja a szeszfőzde, amely az 1862-ben épített gőzgép által szimbolizált erős örökségre épül, és továbbra is működik és működteti a termelési létesítményeket.

A következő állomás a Ganda Ham volt. A szárított sonka helyi gyártója különféle kiváló minőségű alapanyagokat, például Angus marhahúst vagy Mangalica sertéshúst használ fel. Itt bemutatásra került a változó piaci igényekhez való alkalmazkodás, a termékmegjelenítés, a marketing és a disztribúciós stratégia is. 

A napot a Huyghe Brewery-ben zártuk. Forgalmuk több mint 85% -a származik exportból – több mint 100 országba szállítanak. Az export és a nemzetközi márkaépítés a sikerének kulcsa ennek a élelmiszeripari KKV-nak, amely továbbra is családi vállalkozás maradt. A regionális politikai eszközök ösztönzik a KKV-kat export ambícióikban. 

A találkozó 2020. február 20-án, csütörtökön a partnerek és a helyi érdekelt felek közös workshopjával zárult, amelynek témája a „trendek és innováció az élelmiszeriparban”.  

Xavier Gellynck, a Genti Egyetem professzora ismertette véleményét az innovációról és az élelmiszeripar új trendeiről. Herman Toch, aki különböző marketingkönyvek szerzője, kidolgozta a fenntarthatóság és a célközpontú intézkedések fontosságát az élelmiszeripari KKV-k számára, amelyet bemutatott a közönségnek. 

A helyi bevált gyakorlatokat is megvitatták a partnerek a tanulmányút során, amelyek a partnerség további együttműködésének sarokkövei lesznek, a regionális elemzésekkel és a politikai önértékeléssel együtt. Ezekből az eredményekből az összes partner megismeri, hogy mik az egyes régiók erősségei és gyengeségei, és milyen lehetőségeket lehetne kihasználni a jó gyakorlatok kiemelésével és megosztásával.

A következő project találkozóra 2020. szeptemberében kerül sor Felső-Frankföld régióban, Bajorországban (Németország). 

A FRiDGE projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

További információ projektünkről:

https://www.interregeurope.eu/fridge/

Kapcsolat:

Kiss Balázs,
Ügyvezető
TMFÜ Nonprofit Kft
kiss.balazs@tolnamegye.hu

Megszakítás