Tasteful East-Flanders
- GP owner contact information
A Jó Gyakorlatért felelős szervezet | |
Ország | Belgium |
Régió | Kelet-Flandria |
Város | Gent |
A szervezet neve | Kelet-Flandria Gazdasági Tanácsa |
Ez a szervezet a Jó Gyakorlat megvalósítója? | Igen |
- Good Practice description
- Introduction (a short overview of the GP)
Általános információ | |
A Jó Gyakorlat címe | Tasteful East-Flanders: a helyi gasztronómia népszerűsítése |
Interreg Europe projektről van szó? | Nem |
A Jó Gyakorlat témája | KKV versenyképesség |
Területi hatókör | Helyi |
- Detailed information on the GP
A Jó Gyakorlat általános leírása | |
Rövid leírás | A Tasteful East-Flanders kezdeményezés 3 szervezet által jött létre (Kelet-Fladriai Gazdasági Tanács, Kelet-Flandria Tartománya és Kelet-Flandria Turisztikai Központja) azért, hogy Kelet-Flandria regionális és helyi termelőit, illetve termékeit népszerűsítse |
Részletes információ | A Tasteful East-Flanders kezdeményezés 4 pillérre épül: 1. Korszerű menedzsment és új irányítási technikák bevezetése A figyelem középpontjában a tudásmegosztás áll, ami képzések, konferenciák és inspirációs foglalkozások keretében valósul meg. A termékeket el lehet ismerni flamand vagy európai regionális termékként is. Az akadémiai partnerekkel együtt új trendeket kutatnak. 2. A régiós termékek népszerűsítése A Butcher’s Hall a regionális termékek promóciós központja Gentben, ami az ECEF kezdeményezése, és amit Kelet-Flandria tartománya is támogat. A központ étteremmel és (online) üzlettel rendelkezik. A piacokon és vásárokon is népszerűsítik a regionális termékeket, továbbá van egy mozgó büfé is. Recepteket fejlesztenek annak érdekében, hogy inspirációt nyújtsanak a termékek egyszerű és változatos felhasználásához. Kiemelt programokat szerveznek gin, bor és sör vonalon. 3. Értékesítés A regionális termékek értékesítését kommunikációs eszközökkel és promócióval segítik, hogy a fogyasztón túl az intézményi konyhák, szállodák és a régió üzletei is az értéklánc részévé váljanak. Ehhez nagyköveteket neveznek ki, akik aktívan népszerűsítik a regionális termékeket régió szerte: éttermekben, bárokban, panziókban… 3 szövetkezet biztosít értékesítési hálózatot a regionális termékek értékesítésére és terjesztésére. A különböző szövetkezetek a régió számos mezőgazdasági és regionális termelőjét összekapcsolják. 4. Tapasztalat és turizmus A régiós és helyi termékek népszerűsítésében fontos szerepe van a turizmusnak is, ezért Tasteful East-Flanders turnékat indítanak, amibe az általános iskolásokat is bekapcsolják, mint célcsoportot. A farmlátogatások, a helyi termelők megismerésének lehetősége erősíti a bizalmat, az elköteleződést a helyi értékek felé. |
Források | Humán erőforrás: a Butcher’s Hall személyzete, illetve a marketingért és ügyintézésért felelős csapat bére Költségek 2020-ban: 138.860,00 EUR
|
Időtartam | 2015-óta tart
|
Elért eredmények | – A Butcher’s Hall promóciós központ tekintetében a pénzügyi eredményeket, a forgalmat is mérik, de fontos mutató a népszerűségi index is, (Facebook, Google értékelések, Instagram, Tripadvisor etc.) – Minden évben több, mint 80.000 fogyasztó és vásárló fordul meg a Butcher’s Hallban. Az éves forgalom több, mint 1.000.000 euróra rúg (a Covid19 előtt). A fogyasztók körében végzett felmérések azt mutatják, hogy a látogatók elkötelezettek a helyi termékek iránt – 2019-ben 44.000 látogatója volt a Tasteful East-Flanders weboldalnak https://www.lekkeroostvlaams.be/ – A Tasteful East-Flanders hálózat több, mint 250 tagot számlál – 2020-ban 14 termelő csatlakozott a ‘Tasteful East-Flanders turnéhoz – 24 Tasteful East-Flanders nagykövet |
Felmerült nehézségek | Egy ilyen platform folyamatos működése érdekében nagyon fontos a termelőkkel való személyes kapcsolat. Sok termelő továbbra is „passzív” tagja ennek a projektnek, az „aktívak” általában egy kisebb csoport. A termelők számára az értékesítés élvez elsőbbséget. Hálásak, hogy ingyen vagy jutányos áron népszerűsítik őket, viszont az eseményekben való részvételhez nyújtott pénzügyi hozzájárulás gyakran akadályt jelent számukra. |
Átültethetőség | Állami kormányzati intézményként a kezdeményezés legfőbb erőssége a „semlegesség”. Nonprofit hozzáállással, sokkal több különböző termelőt lehet összehozni. Ily módon a régió összes helyi élelmiszeripari terméke népszerűsíthető, ami nagy hatással van a helyi élelmiszeripar és gasztronómia elismertségére, pozitív arculatára és megbecsülésére. Mivel az Tasteful East-Flanders platform sok különböző részből áll, az átültethetőség teljes egészében, de csupán részek átemelésével is megvalósítható aszerint, hogy mi felel meg a legjobban az adott régiónak és / vagy termelőinek. |
További információ | https://www.lekkeroostvlaams.be/ (csak holland nyelven érhető el)
|
Kulcsszavak | regionális termékek, regionális élelmiszeripari termékek népszerűsítése
|