1.         Általános információ

Általános információ

A Jó Gyakorlat címe

Food Pilot: alkalmazott kutató és elemző központ az élelmiszer-feldolgozó ipar szolgálatában

Interreg Europe projektről van szó?

Nem (EFRO, Horizon2020)

A Jó Gyakorlat témája

KKV versenyképesség

Területi hatókör

Regionális

2.           Részletes információ a Jó Gyakorlatról

Részletes információ a Jó Gyakorlatról

Rövid összefoglaló

A Food Pilot egy alkalmazott Kutató és elemző központ, melyet a Flanders’ FOOD and ILVO (Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food – Flandriai Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézet) hozott létre azért, hogy az élelmiszer feldolgozó ipari cégek a termékeiket és termelési folyamataikat tesztelni, optimalizálni és fejleszteni tudják.  A feldolgozás félipari méretű gyártósorok segítségével szimulálható; a termékek minősége pedig laboratóriumban elemezhető.

Részletes információ

A Food Pilot segítséget nyújt a vállalatoknak, laboratóriumoknak és politikai döntéshozóknak az agrár-élelmiszeripari kihívásoknak megfelelni, például termékfejlesztésben, folyamatok optimalizálásában vagy terméktechnikai problémák esetén a hibaelhárításban. Az együttalkotás révén tanácsokat, laboratóriumi elemzéseket és / vagy kísérleti projekteket kínálnak a félipari feldolgozó berendezéseken. A Food Pilot integrált szolgáltatáscsomagot kínál az első innovatív ötlettől a sikeres végtermékig. Az ügyfél az innovációs folyamat egyik, több vagy akár összes lépéséhez választhat támogatást, amelyet igény szerint projekt-specifikus tesztelési, elemzési és tanácsadási csomag kísér.

A kínált szolgáltatások szintjén 5 kategória jelenik meg: egyéni tanácsadás, helyzetelemzés, recept-és folyamatfejlsztés, tesztelés és laboratóriumi elemzés.

 

1.     Egyéni tanácsadás

 

Először elemzik a felmerült kérdést/ötletet, majd tanácsokat adnak és megbeszélik, hogy mely tesztek lennének megfelelőek. A kísérleti tesztekhez vagy elemzésekhez először részletes árajánlatot készítenek. Megemlítik a szóba jöhető aktuális támogatásokat is.

A projekt megkezdéséhez először egy Food Pilot szakértőt jelölnek ki, aki az elejétől a végéig koordinálja a projektet. A konkrét lépéseket- mint például laboratóriumi elemzés, kísérleti tesztek, tanácsadói támogatás vagy helyzetelemzés- mindig a projekthez igazítják. A folyamat minden lépése során konzultálnak az ügyféllel, következetes és integrált nyomon követés történik. Minden kérést bizalmasan kezelnek, amit egy titoktartási megállapodás garantál.

 

2.     Helyzetelemzés

 

Naprakész tudományos információk birtokában, csak a legfrissebb ismereteket alkalmazzák a projektekre. Ez magában foglalhatja az összetevők megválasztását, a receptet, a folyamattechnológiát, a jogszabályok szempontjait stb.

 

3.     Recept-és folyamatfejlesztés

 

Minden tanács személyre szabott. Az első konzultáció ingyenes és nem von maga után semmilyen kötelezettséget.

 

4.     Tesztelés

Az Food Pilot több mint 50 élelmiszer-feldolgozó kísérleti eszközzel rendelkezik, amelyek az agrár-élelmiszeripari innovációk ösztönzésére szolgálnak. A kísérleti létesítmények tartalmazzák a hagyományos alapfelszerelést, valamint a tej-, hús-, gyümölcs- és zöldségtermékek feldolgozására szolgáló innovatív technológiákat. A folyamatok széles skálája áll rendelkezésre: keverés, emulgeálás, alakítás, pasztörizálás, sterilizálás, levegőztetés, fermentálás, sütés, szárítás, dohányzás, csomagolás stb.

A tesztelés előnye, hogy ezeken a rugalmas, félipari gyártósorokon kevesebb alapanyag felhasználásával, a cég saját gyártósorának leállítása nélkül és szakértői útmutatással értékelheti az új összetevőket, recepteket vagy folyamatokat. A kísérleti teszt reprezentatív vizsgálati eredményeket ad, amelyeket aztán hasznosítani lehet a gyártási folyamatokban. A megvalósíthatósági tanulmányokhoz kis-méretű minták állíthatók elő.

 

A kísérleti tesztekhez vagy elemzésekhez először részletes árajánlatot készítenek. A megállapodás létrejötte után a tesztelés beütemezése következik. Adott esetben elkészíthetnek egy „kísérleti tervet” és statisztikai elemzést is végezhetnek a teszt eredményein. A gépeket technikusok kezelik, de az ügyfél is végig követheti a teljes folyamatot.

A kísérleti tesztek befejezése után a tesztmintákat visszavihetik a vállalathoz. A folyamat paraméterei megmutatják, hogyan érdemes az újonnan szerzett tudást hasznosítani, a termelést növelni a saját gyártásban. A további laboratóriumi elemzések nagyobb betekintést nyújtanak a termék mikrobiológiai, kémiai és fizikai minőségébe. A számlázás a teszt befejezése után történik.

 

5.     Laboratóriumi elemzések

Az élelmiszeriparnak mindig garantálnia kell termékei jó minőségét, amit egy szakértői laboratóriumnak is alá kell támasztania eredményekkel. Az élelmiszerügyi hatóságoknak megbízható analitikai vizsgálatokra is szükségük van. Az ILVO ezeket a magas szintű elemzéseket kínálja ISO 17025 szabvány (amely meghatározza a laboratóriumi elemzések elvégzésére vonatkozó általános ajánlásokat) szerint.

Források

Az épület az 1950-es évek óta az élelmiszeripart szolgálja.

Átalakítási költségek (egyszeri): 5-6 millió Euro

Működési költségek: 2-3 millió Euro/év (gépek, munkaerő: 8 fő teljes munkaidőben, kb. 30 kutató részmunkaidőben)

A felmerülő költségek 70%-át a KKV-k fizetik, 30-at strukturális alapból.

Időtartam

2009-óta tart

Elért eredmények

–       >20.000 elemzés évente

–       >550 kísérleti projekt évente

–       >400 élelmiszeripari cég évente

–       >100 tanácsadás évente

–       5 workshop vagy szeminárium évente

A nagy számú konkrét eredményből csak néhányat kiemelve:

–       az Empro magas minőségű proteint állított elő csirke nyesedékből

–       a Talina cég hibiszkusz italt fejlesztett ki

–       a Karma Karma poharas kiszerelésű bio zabkását fejlesztett

–       az Inex visszahozta a kínálatába a Bambix elnevezésű tejes és szójatejes italt gyerekeknek

–       a cikória termelő Cools és a krokett gyártó Gastonello összefogva létrehoztak egy cikória krokett terméket a Food Pilotban

–       a Citrique belge N.V. a melléktermékek hasznosításán dolgozott

–       a Berloumi grillezéshez javított fel sajtot

Felmerült nehézségek/megoldások

Nagyon fontos a tudásbázis és a kapcsolódó kutatási infrastruktúra továbbfejlesztése (1), valamint az érdekeltekkel / vállalatokkal való folyamatos kapcsolattartás (2).

(1) Az ágazat új problémáinak és kérdéseinek megoldásához szükséges ismeretek megszerzése állandó kihívást jelent. Ennek a tudásnak nagyon széleskörűnek kell lennie ahhoz, hogy képes legyen kezelni a kérdések sokféleségét, eljutni a probléma és a megoldás lényegéig. Ezzel összhangban szükség van specializált kutatási infrastruktúrára. A termelési módszerrel, ízzel, egészséggel stb. kapcsolatos kérdések megválaszolása érdekében jelenleg beruházásokat hajtanak végre a tudásfejlesztésben, a gyártás szimulálására szolgáló kísérleti gyártósoron, az elemzési módszerekben és a termékfejlesztés terén szerzett szakértelemben

(2) Fontos a jó kapcsolat ápolása a különféle szereplőkkel, például az élelmiszer-előállítókkal, a technológiai beszállítókkal, a kormányokkal és más felsőoktatási intézményekkel, kutató központokkal.

Átültethetőség

Az Food Pilot azt mutatja, hogy a kormány és a piac közötti intenzív együttműködés megtérülhet.

Bár ez egy nagyszabású és tőkeigényes projekt, nagyon sok lehetőség rejlik benne a tanulásra vagy a tudásátadásra. Egy példa: A Food Pilot 1950-ben indult Belga Nemzeti Tejipari Állomásként. A tejipar és a kutatóintézetek ezt az állomást a tejtermékek feldolgozásának tanulmányozására és optimalizálására használták, sok új sajtot, valamint joghurtot, vajat, tejszínt és tejdesszertet fejlesztve.

Más európai régiókban kisebb és kevésbé tőkeigényes kísérleti állomásokat lehetne létrehozni, amelyek az adott régió sajátos igényeire összpontosítanak.

További információ

http://www.foodpilot.be/

Kulcsszavak

élelmiszer feldolgozó technológiák

 

Megszakítás