Sikeres kísérleti képzés digitális mezőgazdaság és innovatív élelmiszeripar témában

A Regions 4Food projekt keretében tudásátadási / tudásátvételi célzattal kidolgozott kísérleti akció spanyol előadóinak magyarországi oktatási hetére 2022. szeptember 28. – 2022. október 1. között került sor.

A négynapos hibrid (jelenléti és online) képzés előadói a Sevillai Egyetem oktatói és kutatói voltak, akik az alábbi témakörökben osztották meg tudásuk és gyakorlati tapasztalataik:

  • geomatika, drónok: Orly Enrique Apolo-Apolo,
  • okos öntözésmenedzsment: Luis Sanchez,
  • robotika, 3D: Dionisio Andujar,
  • precíziós gazdálkodás és információtechnológia: Manuel Perez (programvezető professzor),
  • adatelemzés: Jorge Martinez,
  • innovációs kihívások: Andrea Ojembarrena,
  • okos monitoring: Manuel Perez.

 

A fenti tematikus előadások részeként Pálmai Zsolt a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség képviseletében bemutatta a Regions 4Food projekt adott témához kapcsolódó jó gyakorlatait.

A képzés zárónapján hazai kutatóhelyek, agrárvállalkozások, illetve megoldásszállítók mutatták be releváns tapasztalataik a fenti témákkal összefüggésben. Az előadók az Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szent István Capmusát (MATE), az Agrártudományi Kutatóközpont, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Farkas Kft-t, az ABZ Drón Kft-t, az Agrovir Kft-t, valamint a Magtár Kft-t képviselték.

Az oktatási hét megszervezése kapcsán ezúton fejezzük ki köszönetünk a MATE munkatársainak, Dr. Kovács Bernadettnek, Koponicsné Dr. Györke Diánának, valamint Zakar Szabinának.

A kísérleti akció oktatási részének lezárultával, a gyakorlati oktatási tapasztalatok egyidejű értékelése mellett kezdetét veszi a felsőoktatási szakmai ajánlás kidolgozása. Ennek a szakmai javaslatnak a lényege az, hogy lehetővé tegye további magyar agrárfelsőoktatási intézmények számára is a spanyol példához hasonlóan integrált jellegű digitalizációs és korszerű mesterképzések indítását.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megszakítás