FRiDGE - Csomagolástechnika, csomagolásmentesség

Az XX. században olyan forradalom zajlott le az élelmiszeriparon belül – főként a csomagolás és tartósítás területén -, ami lehetővé tette, hogy az előállítás helyétől távol is biztonságos élelmiszerekhez juthassunk hozzá. A kisebb üzletekről a nagy áruházakra helyeződött át a kereskedelem súlypontja, ezért szükségessé vált az áruk eltarthatóságának növelése. Az élelmiszereket meg kell védeni a kórokozóktól, illetve meg kell akadályozni egyes természetes folyamatok lejátszódását. Ennek van egy árnyoldala is: évente közel 200 ezer tonna csomagolóanyag keletkezik az élelmiszeripar kapcsán. Ennek kétharmada ráadásul valamilyen műanyag. Háztartási szinten rengeteget tehetünk azért, hogy ezt a hulladékmennyiséget csökkentsük, de a termelőkre is komoly felelősség hárul a megfelelő csomagolóanyag kiválasztásával, vagy olyan piacok keresésével, ahol csomagolás nélkül is értékesíthetők a termékek.

A csomagolástechnika, csomagolásmentesség című tájékoztató rendezvény 2021. november 29-én, hétfőn 10.00- 12.00 között került megrendezésre a Babits Mihály Kulturális Központ Parászta termében.

Elsőként Kertész Zsófia előadását láthattuk aki Campden BRI Magyarország-nál fejlesztőmérnök. Előadása során bemutatta a ma használatban lévő csomagoló anyagokat és azoknak előnyeit és hátrányait. Kiemelten foglalkozott a műanyagokkal mivel ezek gyakorolják a legkárosabb hatást a környezetünkre és ezek kivezetése lenne az elsődleges célja a csomagolásmentességnek. Ezenkívül szó esett új intelligens csomagoló anyagok fejlesztéséről és az ehhez hasonló új termékek bevezetésének nehézségeiről. Végezetül beszélt arról, hogy a gyártóknak milyen nehézségeket okoz egy termék csomagolásának megváltoztatás és milyen szempontokat kell figyelembe vennie a cégeknek egy ilyen átállás esetén.

Ezt az előadást követte Ferenczi Ágnes beszámolója, aki az Öko Spájz hulladékmentes bolt megálmodója és tulajdonosa is egyben. Ágnes előadása főleg a bolt megalapításáról és hétköznapi nehézségeiről szólt. A bolt ötlete akkor fogalmazódott meg mikor első gyermekét várva több időt tölthetett otthon és rájött, hogy mennyi felesleges hulladék termelődik egy háztartáson belül. Az ezt követő években kidolgozta üzlettervét, körbe járva a környéket olyan beszállítói hálót alakított ki, amely segítségével a termékek legszélesebb palettáját mutathatta be a megnyitás alkalmával. Kiemelte, hogy a legfontosabb feladatának a közösségépítést tartja, mert ez adja az alapjait egy sikeres vállalkozás számára. Ezen kívül bemutatta, hogy milyen nehézségekkel szembesül nap, mint nap és miben más az Öko Spájz a többi hasonló, de kevésbé sikeres csomagolásmentes üzlettől.

Az esemény a FRiDGE PGI05955 INTERREG EUROPE projekt részeként, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásában valósul meg.

Megszakítás