SAJTÓKÖZLEMÉNY

FRiDGE PGI05831 Interreg Europe Projekt
2021. szeptember 22-23.

 

Beszámoló: személyes projekttalálkozó a görögországi Velventoban a FRiDGE projekt keretében, tanulmányút helyi élelmiszeripari Jó Gyakorlatok megismerésére»

A FRIDGE projekt célja at élelmiszeripari kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése az őket segítő támogatások, projektek és jó gyakorlatok témájában folytatott nemzetközi tapasztalatcsere által. A kétnapos partnertalálkozóra 2021. szeptember 22-23. között került so, mely keretében helyi élelmiszeripari KKV-kat ismerhettünk meg testközelből, illetve a Joint Workshop rendezvény során helyi, és a meghívott partnerek által összegyűjtött Jó Gyakorlatokat vitattuk meg. Mivel ez volt az FRiDGE első fizikai találkozója a 2020 februárjában, a belgiumi Gentben tett látogatásunk óta, ez egy régóta várt esemény volt, amely egyben értékes betekintést nyújtott a régió helyi sajátosságaiba is.

A találkozót a Nyugat -Macedóniai Egyetem szervezte a regionális központtól körülbeül 50 kilométerre fekvő kisvárosban, Velventóban, kifejezetten azzal a céllal, hogy bemutassák a legnagyobb városi központokból távolabb fekvő területeket is, és megismertessék a partnereinkkel az helyi élelmiszergazdaság egy kis szigetét.

A workshop első előadói az ANKO Western Macedonia S.A. képviselői, Liana Papaterpou, az Entrepreneurship- Enterprise Europe Network vezetője és Spyros Kellidis, az Enterprise Europe Network (EEN) szakértője voltak. Bemutatták az Enterprise Europe Network Nyugat-Macedón helyi szervezetének működését, amely Görögország legnagyobb integrált vállalkozástámogató hálózata, valamint az élelmiszeripar ágazatban működő KKV-k együttműködésének és szinergiájának előmozdítása terén nemzeti és európai szinten egyaránt fontos szerepet tölt be. Ezt követően bemutatták az EEN helyi sáfránytermelőkkel, a Krokos Kozani szövetkezettel kialakított együttműködését is .

Lazaros Lazaridis, a Nyugat-macedóniai Regionális Fejlesztési Alap képviselője bemutatta a szervezet élelmiszeriparral kapcsolatos tapasztalatait az uniós projektekben való részvétele során, kiemelve az ECOWASTE4FOOD és LOCFOOD projekteket.

A workshop az egyes partnerek régióiból származó Jó gyakorlatok bemutatásával zárult, valamint azok nyugat – macedóniai alkalmazási lehetőségeinek megvitatásáról. A Jó Gyakorlatokkal kapcsolatos bővebb információ az alábbi webhelyen érhető el: https://www.interregeurope.eu/fridge/good-practices/

Partneretalálkozó az Agnanti Hotelben, a járványügyi szabályok maximális betartásával

A partnereknek ezután lehetőségük nyílt négy KKV meglátogatására: elsőként az ASEPOP VELVENTOU szövetkezetet ismerhettük meg testközelből, amely fontos központja a Velvento környéki gyümölcstermelők számára. Fő termékei az őszibarack és a nektarin, de szezonálisan más gyümölcsöket is forgalmaznak, mint például az alma és a kivi. Termékeik Görögország egész területén megtalálhatók, miközben jelentős exportottevékenységet folytatnak Közép- és Kelet -Európa országaiban, elsősorban Oroszországban (www.asepop.gr).

ASEPOP VELVENTOU szövetkezet

Második megállónk a Voyatzi Estate borászat volt, amely 100 hektáros területen, a Pierian-hegység és a Techniti Limni Polifitou-tó között található, 340 méter magasságban. Megismertük az itt előállított borok különlegességét, amely a birtok földrajzi elhelyezkedésében rejlik – a duzzasztógáttal létrehozott mesterséges tó sajátos mikroklímát hozott létre a környéken, ami egyébként magát a barack termesztését is lehetővé tette – egy olyan erőteljes elem, ami megkülönbözteti a birtok borait a többitől. (www.ktimavoyatzi.gr).

Vogiatzis Estate borászat

A harmadik tanulmányi látogatásra a Dimitra mezőgazdasági szövetkezetben került sor, amely modern létesítményében fogadta partnerségünket és mutatta be termékeit. A szövetkezet friss gyümölcsöket, főleg őszibarackot és nektarint forgalmaz, de almát, szilvát, cseresznyét, sárgabarackot és birsalmát is. A külföldi és a hazai piac között egyenletesen osztja el termékeit. A szövetkezet összegyűjti, osztályozza, csomagolja és forgalmazza a termelők friss gyümölcseit. (www.dimitracoop.gr).

Dimitria szövetkezet

Az utolsó látogatásra Lefkara-ban, Kozani mellett, a Lefkara farmon került sor, amely egy sajtüzem, korszerű létesítményekkel és berendezéssel, magas fokú higiéniai és minőségellenőrzési feltételekkel. Ez Nyugat -Macedónia egyik legmodernebb sajtüzeme, amely széleskörű termékpalettát állít elő és forgalmaz, mint például a Feta, és más, földrajzi árujelzéssel ellátott sajtokat. A partnerség bejárta az üzem helyiségeit, és tájékoztatást kapott a sajttermékek előállításáról és tárolásáról, valamint lehetőségünk volt kóstolásra is. (www.lefkarafarm.gr).

Az első nap zárásaként a vacsora keretében Velvento polgármestere, Manolis Stergiou köszöntötte a jelenlévőket és széles körű tájékoztatást adott a projekt partnereinek Velvento élelmiszeriparáról és fejlesztési irányairól, érintve a helyi termelőken kívül a turizmus és az energetika további lehetőségeiről.

A második napon Steering Committee értekezletet tartottunk, ahol megvitattuk a projekt népszerűsítésével és a tapasztalatcsere eredményei alapján az egyes partnerekre vonatkozó regionális cselekvési tervek elkészítésével kapcsolatos kérdéseket.

Kapcsolat:

Projektmenedzser: Kiss Balázs, ügyvezető, TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség, kiss.balazs@tmfu.hu

További információk az előadásokról és a Jó gyakorlatokról szóló videókról: https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2934

Megszakítás