Sétáljunk az erdőben virtuálisan is! PROGRESS Jó Gyakorlat videó

A PROGRESS projekt partnere, a CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) által kifejlesztett Catalan Forestry Laboratory (durva fordításban Katalán Erdészeti Laboratórium) egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi az erdőkkel kapcsolatos adatkörök megjelenítését akár laikusok számára is.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy a PROGRESS-projekt keretében bemutathatjuk kutatásunk eredményeit. Ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy széleskörű közönséghez is eljuttassuk az üzenetünket, és továbbadhassuk ötleteinket.”

– Víctor Granda García, data scientist – CREAF

A CREAF először is feldolgozta a korábbi adatokat, hogy kiküszöböljék az adatokban előforduló esetleges hibákat. Ez a nyilvánvaló előnyökön túl a kutatóknak is nagy segítségére volt, innentől kezdve ez az adatbázik volt az a kályha, amihez visszatérhettek.

Jelenlegi állapotában a honlapon Katalóniára vonatkozó adatok találhatók túlnyomórészt, különböző területi szintű adatkörökből összeállítva, kiegészítve néhány adatkörrel egész Spanyolországra vonatkozóan.

Kiemeltünk pár olyan alkalmazást, amely megkülönbözteti más térképi megjelenítőktől:

  • Deboscat: az erdőterületek szárazságok okozta csökkenését mutatja be évenként bontásban;
  • Catdrought: a vízháztartás és a talajnedvesség napi szintű megjelenítése (becslések alapján)
  • Meteoland: napi szintű időjárási adatok (szintén becslések alapján, extrapolálva az ismert pontok alapján)
  • FES: Az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak számszerű megjelenítése (pl.: megkötött CO2, hektáronkénti gombatermés kg-ban, stb.)

És íme a video:

 

Megszakítás