Jó gyakorlat általános információ

Gyakorlat címe

Közösség által támogatott mezőgazdasági üzleti modell Magyarországon

Jó gyakorlatért felelős szervezet

MyFarm Harta

Leírás

Gyakorlat rövid összefoglalója

Az élelmiszerek megvásárlása nem csak arról szól, hogy melyik piac a legkönnyebben elérhető, hiszen a fogyasztói tudatosság növekedésével ez egyre inkább bizalmi kérdés. A közvetlenül a gazdáktól történő vásárlás és a helyi gazdaság támogatása biztosítja az alacsony kibocsátást, hisz nincs szükség extra szállításra, és hozzájárul a gazdák igazságosabb javadalmazásához is, ahogyan azt az Európai Unió Termőföldtől az Asztalig stratégiája kiemeli. A biodiverzitás csökkenésének visszafordítása és a klímaváltozás hatásainak enyhítése szintén fontos cél, melyek könnyen elérhetőek a rövid ellátási láncokkal, illetve a kemikália és rovarirtó mentes gazdálkodási módszerekkel. Ugyanakkor a fogyasztó szemszögéből ez nem olyan egyszerű, mint elmenni a helyi élelmiszerboltba és mindent megvenni egy füst alatt.

A közösség által támogatott mezőgazdasági (KTM) modell az élelmiszer rendszerben közvetlenül köti össze a termelőt és a fogyasztót azáltal, hogy lehetővé teszi a fogyasztónak, hogy feliratkozzon/előfizessen a helyi gazdaság terményeire. Ez a mezőgazdaság és az élelmiszerelosztás egy alternatív társadalmi-gazdasági modellje, mely lehetővé teszi, hogy a termelő és a fogyasztó megossza a gazdálkodás kockázatát.

Mivel az előfizetőknek gyakorlatilag teljeskörű bérleti joguk van, nemcsak a profit, hanem a kockázat is közös (megosztott). Vis major esemény bekövetkeztekor előfordulhat, hogy az előfizetők nem kapnak terményt, azonban optimális időjárási feltételek esetén a rekesz zöldségekkel és egyéb áruval megrakva érkezik.

A MyFarm Harta sem különbözik ettől, az előfizetésért cserébe az előfizetők rendszeresen kapnak egy rekesz zöldséget és egyéb választható finomságot, például gyümölcsöt, tojást, zöldfűszereket, húst és mézet… Szezonális termékek széles skálája érhető el a webshopban; nyári időszakban többnyire gyümölcsök és zöldségek, míg a téli időszakban füstölt húsáru és friss tojás.

A gazdaságot kezdetben az IndieGoGo finanszírozta, ami egy közösségi finanszírozási platform, ez biztosította 2019-ben a kezdőtőkét. A project célja az volt, hogy népszerűsítse a kisléptékű gazdálkodást, és hogy könnyen hozzáférhetővé tegye az organikus zöldségeket és gyümölcsöket.

Ennek a kosárközösségnek számos előnye van; a vegyszermentes gazdálkodás segít megelőzni a talaj felső termőrétegének elvesztését, annak mérgezését, a vízszennyezést, a rovarok és a madarak elhullását, stb., továbbá az organikus terményekről kimutatták, hogy magasabb a vitamin és ásványianyag tartalmuk, így nemcsak a biodiverzitás megőrzéséhez járul hozzá, hanem az egészséghez és a tápanyagban gazdagabb élelmiszerekhez is. Ez egy rövid, közreműködők nélküli ellátási lánc, vagyis az üzemeltetési költség alacsony, ami a lánc mindkét végén előnyökkel jár. A vegyszermentes művelés emberi munka igénye 3-5-szöröse a kemikáliával történő művelésnek, így közvetlen módon hozzájárul a helyi foglalkoztatás növeléséhez is.

Az előfizetőknek van beleszólásuk abba, mi történik a gazdaságban. A gazdának és csapatának van egy Facebook csoportja, ezen keresztül történik a folyamatos együttműködés, az információk és hírek megosztása, illetve szavazni lehet a priorizált növényekre és azok arányára az ültetvényen belül. Az előfizetők meglátogathatják a gazdaságot, részt vehetnek a szüretben/betakarításban, vagy egy online applikáción keresztül követhetik a növények fejlődését. Az egész folyamat átlátható, ami kiépíti és fenntartja a bizalmat. A modell jótékonysági vonalat is tartalmaz, a gazdaság minden rendelés után 10%-ot adományoz rászoruló gyerekeknek, illetve adomány csomagot is lehet venni.

A modell bővülésével új gazdák is csatlakozhatnak. A szigorú kiválasztás hozzájárul annak fenntartásához, hogy aki belép, megfeleljen a MyFarm sztenderdjeinek. A csatlakozáshoz szükséges szakértelemmel rendelkezni, illetve a modell értékei felé elkötelezettséget vállalni, beleértve a környezettudatosságot és a társadalmi felelősségvállalást. Végül csak azok indíthatják el MyFarm gazdaságukat, akik a MyFarm közössége által felvállalt értékeket is magukénak érzik, hiszen ez egy szolidaritás-alapú előfizetési rendszer.

Jó gyakorlat kategóriája

Biodiverzitás, körforgásos gazdaság, erőforrás hatékonyság

Szükséges erőforrások

Az optimális gazdálkodási terület kb. 2000 m2 nagyságú egy családi vállalkozás számára. Ez biztosítja az állandó gondos ellenőrzés lehetőségét, sőt a kártevők eltávolítása is lehetséges fizikai úton, bármilyen rovarirtó használata nélkül. A modellhez csatlakozó új gazdák hozzák a saját földterületüket, azonban minden egyéb erőforrást a menedzsment biztosít az első évben. 200 pályázóból mindössze 5 kezdte meg a gazdálkodást 2021-ben. Az első év során az új gazdák maximum 500 m2 területen dolgozhatnak, melyet később lehet 2000 körülire növelni. A vetőmagot és egyéb erőforrásokat a franchise gazdától lehet megvenni később.

Időtartam (kezdő-/végdátum)

A project 2019-ben indult.

Stratégiai jelentőség (hosszú távú hatás)

A vegyszermentes gazdálkodás ösztönzi a biodiverzitást, és nincs káros hatása a természetre. Az organikus zöldségeket fogyasztók általános egészségi állapota javul, hiszen friss, biztonságos, magas tápanyagtartalmú és toxin mentes élelmiszert esznek.

Ez a modell összhangban van az EU Termőföldtől az Asztalig Stratégiájával, melynek célja az élelmiszer rendszer igazságossá, egészségessé és környezetbaráttá tétele. A fenntartható élelmiszer rendszerre történő átállásunkat fel kellene gyorsítani, ami megoldható ezzel a modellel és az összes pozitív hatásával (melyek a stratégiában ki vannak emelve):

–          semleges vagy pozitív környezeti hatása van

–          segíti a klímaváltozás enyhítését és a hatásaihoz való alkalmazkodást

–          visszafordítja a biodiverzitás hanyatlását

–          biztosítja, hogy mindenki elegendő, biztonságos, tápanyagdús, fenntartható élelmiszerhez férjen hozzá, mellyel garantálja az élelmiszerbiztonságot, a tápanyagtartalmat és a közegészséget

–          megőrzi az élelmiszer megfizethetőségét, miközben igazságosabb gazdasági javadalmazást idéz elő, illetve támogatja az EU ellátási szektorának versenyképességét és népszerűsíti a méltányos kereskedelmet

A modell hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a gazdának produktívabb és stabil megélhetése van, a bérlők pedig élvezhetik az összes előnyt. A köztük lévő együttműködés még működőképesebbé és progresszívabbá teszi a modellt.

2020 novemberében létrehoztak egy alapítványt a szükséget szenvedők megsegítésére. Azóta 1000 kg zöldséget és 1700 db tojást adományoztak jótékony célra. Az alapítvány keretében az együttműködés kibővült, melynek eredményeként 6 új termelési pont jött létre és elkezdődött egy képzési sorozat kifejlesztése.

Siker bizonyítéka (elért eredmények)

 

A modell egy 450 m2-es gazdasággal indult 2019-ben, majd 800 m2-re bővült 2020-ban és 1000 m2-re 2021-ben. Az egyes gazdaságok maximális területe 2000 m2-ben lett meghatározva, mivel ez tűnik optimális méretnek mind a gazdálkodás és a termények minőségét, mind a bevételt figyelembe véve. A modell fontos aspektusa, hogy kiemelkedően értékorientált, melyet ezek a korlátozások is jól tükröznek.

Kézzelfoghatóság

Jelenleg 6 MyFarm gazdaság működik Magyarországon. 2021-re 200 pályázó jelezte csatlakozási szándékát, akik közül végül 5 került kiválasztásra, hogy megkezdhesse saját üzletét.

A feliratkozók száma kb. 750 – ebből 250 heti, 250 havi és 250 egyszeri alkalomra (létezik teszt csomag is) előfizető fogyasztó.

Tartósság

Azt tervezik, hogy megszerzik az organikus/bio tanúsítványt a termékekre, azonban néhány évet igénybe vesz, hogy megkaphassák ezt a tanúsítványt.

A projekt következetessége és az állandó minőség miatt a vásárlók fele visszatérő, az előfizetők negyede személyes ajánlás útján érkezik, és mindössze 30%-uk morzsolódik le egy-egy évben. A vásárlók 1/3-a heti kosárra iratkozik fel, megközelítőleg 1/3 havira, a fennmaradók pedig eseti vásárlók.

Azok számára, akiknek nehézséget okoz a kapott alapanyagokból főzni, főzőshowt készítenek egy neves séffel, hogy segítsenek ötleteket adni.

Annak érdekében, hogy a gazdák megvédjék terményeiket az extrém időjárási körülményektől, két háttér gazdaságot tartanak fenn biztonsági hálóként. Jéghálókat is alkalmaznak, amivel ki és betakarhatóak a növények.

Általánosságban csupán a termény 10%-a pusztul el, ami bizonyítja, hogy az organikus gazdálkodás ellenállóbb az extrém időjárási eseményekkel szemben. Ugyanakkor a globális felmelegedés által okozott időjárási szélsőségek sokkal nehezebbé teszik az organikus gazdálkodást, hiszen például a kértevőket kézzel gyűjtik össze, és a szárazság is jelentősen megnöveli a költségeket.

Átláthatóság

Az előfizetők meglátogathatják a gazdaságot, de online is követhetik a munkát egy élő streaming applikáción keresztül. Létrehoztak egy Facebook csoportot, ahol a tagok értesítést kapnak a gazdaság tevékenységeiről, szavazhatnak a priorizált zöldségekről vagy az ültetvény arányáról, illetve megoszthatnak ötleteket, tippeket vagy recepteket.

Hozzáadott érték

A fogyasztóknak lehetőségük van ellenőrizni és felügyelni a gazdálkodási tevékenységek minden elemét. A modell részét képező jótékonysági tevékenység is további társadalmi értéket kínál. A külső hatásokat a minimumon tartják, beleértve az elosztást, mivel a termelő közvetlenül a fogyasztókat látja el, közreműködők nélkül.

Az ökoszisztéma szolgáltatások tekintetében a mezőgazdasági termékek önálló ökoszisztéma szolgáltatásként lettek azonosítva. Ebben az értelemben a fogyasztók közvetlenül fizetnek az ökoszisztéma szolgáltatásokért (a kemikália mentes és ökológiai gazdálkodási módszerek még inkább hangsúlyozzák ezt a gondolatot), illetve a fogyasztók megosztják a gazdákkal a velejáró kockázatokat, különösen az időjárási hatásokat.

A modell hozzájárul a vidékfejlesztési célokhoz is azzal, hogy komplett karrier modellt kínál a gazdáknak.

Hatékonyság

Ez a kosárközösség azért előnyös a gazdák számára, mert stabil pénzügyi hátteret biztosít, míg az ügyfelek átlátható, fenntartható hálózathoz csatlakoznak. A biztonsági kertek garantálják, hogy az előfizetők megkapják a várt, rendszeres dobozukat.

Innováció

Ez idáig nem alkalmaztak Magyarországon ilyen üzleti modellt, melyben az ellátási lánc jelentős mértékű lerövidítése mellett szakemberek biztosítják a marketinget és a menedzsmentet ami által egy olyan szektorokon átnyúló együttműködés jön létre, ami a gazdák bevételének növeléséhez vezet, miközben visszaállítja a biodiverzitás veszteségeit, jótékonysággal segít, illetve  a fogyasztók számára megbízható és bizalmat élvező forrása a mezőgazdasági termékeknek.

Alkalmasság/Hatásosság

A gazdák, akik csatlakozhatnak a MyFarm rendszerhez, szigorú kiválasztási mechanizmuson esnek át annak érdekében, hogy biztosított legyen elkötelezettségük a modell által képviselt értékek felé. Tavaly 5 gazda került kiválasztásra 200 közül. A szakmai kompetencia számít, azonban az emberi tényező, a hozzáállás fontosabb. A MyFarmban gazdának lenni stabil megélhetést jelent, de ahogy az üzlet felgyorsul, a tagok visszaadnak a természetnek faültetéssel, és a társadalomnak is; a profit 10%-ának jótékonyságra fordításával (mindkettő elszámolható költségként).

A terménymegosztó modell életpálya modell is lehet azoknak, akiknek a művelésben van tapasztalata, de az üzletvitelben nincs. A közösségi finanszírozásnak köszönhetően a gazda gyakorlatilag nulla kockázattal tud üzletet indítani. Ily módon ez a rendszer közvetlen hatással van a vidéki területek fejlődésére.

Externáliák

A külső hatásokat a minimumon tartják, köszönhetően annak, hogy nem használnak olyan vegyszereket, mint például a rovarirtó szerek, továbbá a gazdaságokban alkalmazott ökológiai módszereknek egyéb külső előnyei is vannak, melyeket világosan közvetítenek a fogyasztók felé is.

Intra-regionális koordináció

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (ma: Agrárminisztérium) kistermelőkre vonatkozó 52/2010-es rendelete szerint a kistermelők 40 km-es körzetben vagy az adott megyében eladhatják a terményeiket akár kiszállítással is, illetve Magyarország összes gazdapiacán.

Jelenleg a fogyasztók szabadon iratkozhatnak fel az egyéni gazdák terményeire.

Extra regionális hatás

nem releváns

Minőség

Az előnyök, melyeket a rendszer részesei élveznek, világosan és szakmai módon kommunikáltak, a működés átlátható, a honlap könnyen elérhető, és a rendelési folyamat egyszerű.

A MyFarm modell menedzsment szervezete közgazdasági, marketing és mezőgazdasági szakemberekből áll, akik segítenek a gazdaságoknak a magas minőség és hozam, valamint a kiemelkedő átláthatóság elérésében.

Átültethetőség (1000 karakter)

Ez az üzleti modell könnyen alkalmazható más régiókban is, hiszen nem igényel speciális eszközöket vagy különleges tudást. Az átláthatóság és a megfelelő marketing kulcsfontosságú, azonban a készségek, amik ennek biztosításához szükségesek vagy nincsenek meg a gazdákban vagy nem használják őket magabiztossággal. A gazdák és a képzett közgazdászok közti együttműködés a kereslet és a fizetőképesség azonosításában, illetve a menedzsment biztosítása a gazdák és a logisztika számára a gazdák bevételének növekedéséhez vezethet, valamint a fogyasztók felé biztosított átláthatóságból és kemikália mentes termelésből fakadóan hozzáadott értéket képvisel. A MyFarm modell életpálya modellt is tartalmaz azon egyének és családok számára, akik gazdák szeretnének lenni, feltéve, hogy megfelelő földet tudnak kínálni a gazdaságuk elindításához. A kezdeti erőforrásokat és tudást a menedzsment szervezet biztosítja. Számításba kell venni a vegyszermentes és organikus termékekre vonatkozó piaci korlátokat (nyilván egy viszonylag magasabb ár), illetve a gazdák számát, akiket a menedzsment ellenőrizni tud a minőség és termelés tekintetében.

További információ

https://www.myfarmharta.com/harta

Megszakítás